Borstelindustrie en Aalten zijn al eeuwen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Graag vertellen we je meer over het ontstaan van Borstelfabriek M.J.J. Lurvink, oftewel Luva in Aalten.

Aalten en Borstelfabricage

Al in de periode 1809-1811 telde Aalten drie borstelmakerijen. In 1830 was dat uitgegroeid tot zes en in 1885 had Aalten zelfs acht borstelbedrijven met in totaal 25 man personeel.
Het maken van borstels is een oude ambacht die voornamelijk door families werd uitgeoefend. In de begintijden was van mechanische productie nog geen sprake. De kleine familiebedrijven maakten vrijwel alle producten met de hand. In de loop van de 20e eeuw veranderde dat.
In 1950 waren van de acht bedrijfjes nog twee bedrijven in Aalten over. Hier werkten toen samen ongeveer 30 personen.

Ontstaan van Borstelfabriek M.J.J. Lurvink – Luva

Het maken van borstels zit ons letterlijk in het bloed! In 1823 overleed in Aalten Jan Lurvink. Deze kleermaker liet een vrouw en drie nog thuiswonende zoons van in of rond de 20 jaar na. Gerhardus uit 1796, Bernardus uit 1799 en Henricus Bernardus uit 1805. Alle drie de jongens besloten om hun geld te gaan verdienen met het maken van borstels. Ook hun neef Henricus stortte zich op deze ambacht. De verschillende bedrijven hadden allen gezinsleden of andere familieleden in dienst. In de jaren na 1823 ontstond in Aalten een heuse borsteldynastie onder leiding van de familie Lurvink. In 1876 voegde de zoon van Henricus Bernardus (1805), Bernard jr., de drie bedrijven van de broers samen.

Van Hogestraat naar 2e Broekdijk

Over de geschiedenis van de percelen van de borstelfabriek is in de gemeentelijke archieven weinig te vinden. Borstelmakerij werd gezien als ambachtelijke nijverheid en speelde zich meestal in en om het woonhuis van de eigenaar af. Er zijn daarom geen inschrijvingen in het 19e eeuwse kadaster van vermeldingen bedrijfsgebouwen.
Wat we weten is dat de vestiging aan de Hogestraat in Aalten begint in het dienstjaar 1862 als Bernardus Lurvink (1799) daar een huis en erf koopt. Hij nam zijn neefje Bernardus (1843), de zoon van zijn broer Henricus Bernardus (1805), in dienst en deed in 1876 de zaak aan hem over.

Door verbouw, aankoop van percelen en bijbouw is aan de Hogestraat in de loop der jaren een heus borstelcomplex ontstaan. M.J.J. Lurvink (1880), besluit om in 1947 bij de gemeente het complex in te brengen als nieuwe Vennootschap onder Firma M.J.J. Lurvink. Sindsdien staat het perceel aan de Hogestraat kadastraal te boek als borstelfabrikant. In 1968 verhuist de borstelfabriek naar de Tweede Broekdijk 8 in Aalten

6e generatie sinds oprichting

De huidige eigenaar van de borstelfabriek, M.J.G. Lurvink (1984), is een directe nazaat van Henricus Bernardus en in deze tak van de familie de 6e generatie die zich met de fabricage van borstels bezighoudt in Aalten.

 • Henricus Bernardus Lurvink (*1805)
 • Bernardus Lurvink (*1843)
 • Martinus Johannes Josephus Lurvink (*1880)
 • Gerhardus, Johannes Bernardus Lurvink (*1913)
 • Martinus J.J. Lurvink (*1945)
 • Martinus Johannes Gerhardus Lurvink (*1984)

Familiebedrijf anno 2019

Het ontstaan van borstelfabriek M.J.J. Lurvink B.V. (Luva) gaat dus eeuwen terug in de familiestamboom. Onze fabriek kan met recht een familiebedrijf genoemd worden. Al vanaf begin 19e eeuw vervaardigen we alle mogelijke soorten borstels, bezems, handstoffers, zaalvegers enz. voor zowel huishoudelijk en industrieel gebruik. De overgebleven originele kasboeken dateren uit 1850.

In de loop der jaren is het bedrijf drastisch veranderd. Van voornamelijk handwerk is de borstelfabriek anno 2019 een innovatieve en computergestuurde fabriek geworden. Door alle innovaties door de jaren heen is Luva in staat een zeer ruim assortiment borstels te leveren met hoge kwaliteit en tegen concurrerende prijzen.
Voor speciaal borstelwerk is de fabriek ook uitgerust om aan wensen van klanten te voldoen. Borstels worden zowel geleverd in natuurproducten als ook in kunststof materialen.

Hoewel er veel veranderd is in de loop der jaren, zijn de kernwaarden niet veranderd. De enige overgebleven borstelfabriek in Aalten staat voor:

 • Goede kwaliteit
 • Flexibiliteit
 • Korte levertijden
 • Service
 • FSCĀ®-gecertificeerde producten
 • Betrouwbaarheid
 • Private label

Borstelfabriek M.J.J. Lurvink B.V.
2e broekdijk 8
7122LB Aalten

Heeft u vragen over een van onze producten?

Heeft u een vraag of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op. Dat kan op verschillende manieren.
Neem contact op